Svårt att läsa Svårt att läsa

Talböcker

Har du svårt att läsa tryckt text?

Då kanske talböcker är något för dig. Rätt att låna talböcker via biblioteket har personer med en funktionsnedsättning som gör att man har svårt att läsa på vanligt sätt. Exempel på sådana funktionsnedsättningar är synskada, dyslexi och läs- och skrivsvårigheter.

Alla talböcker har ett format som kallas DAISY (MP3-filer). Det innebär att du kan bläddra, söka, och sätta bokmärken i dem. Du kan läsa talböcker på olika sätt; i mobilen, surfplattan, direkt i datorn med hjälp av ett läsprogram, mp3-spelare eller daisyspelare. Om du vill prova så har biblioteket några daisyspelare till utlån.

Talböcker produceras av Myndigheten för tillgängliga medier (MTM) och är sökbara i katalogen Legimus.

För att kunna ladda ner talböcker direkt behöver du ett konto. Kontakta oss så hjälper vi dig.

 

Frågor?

011-152706, bokenkommer@norrkoping.se

 

Talbok eller ljudbok?

Ljudböcker är inlästa böcker som får lånas av alla. De ges ut direkt av förlagen och finns att köpa i bokhandeln och butiker. De finns även att låna på biblioteken och lånas på samma villkor som tryckta böcker.

Talböcker lånas ut via biblioteken och får bara lånas av personer med någon form av funktionsnedsättning som ger läshinder. Talböcker produceras med offentliga medel och får därför inte konkurrera på den öppna marknaden. Detta regleras av Upphovsrättslagen §17.

 

Till sidans topp Till sidans topp

Här finns vi också

Facebook    Flickr
YouTube     Instagram
 Tel: 011 - 15 26 65 | E-adress: stadsbiblioteket[a]norrkoping.se | Postadress: Box 2113, 600 02 Norrköping | Besöksadress: Södra Promenaden 105Till startsida Till våra inspirationssidor Innehållsöversikt med en lista på sökord från A till Ö Nyheter i vårt sortiment Vanliga frågor och svar vårt program Kontakta eller fråga oss