Logga in
Sök författare
Fler författare
Författarporträtt

Nina Hemmingsson

Nina Hemmingsson, foto Gabriel Liljevall

Skriven 2017-09-29

Åsa Moberg

Åsa Moberg foto Elisabeth Ohlson Wallin

Skriven 2017-08-31

Enrique Vila-Matas

ENRIQUE VILA-MATAS foto Maj Lindström

Skriven 2017-06-26

Elisabeth Hjorth

Elisabeth Hjort

Skriven 2017-04-28

Los Goytisolo

Los Goytisolo

Julia Goytisolo dog 1938 i samband med ett flyganfall mot Barcelona. Hon blev ett av många, många tusen civila dödsoffer under spanska inbördeskriget. Hennes make, José María – som var ”franquista” – hade svårt att inse att det var Francos bombardemang som gjorde honom till änkling. Fyra små barn blev moderlösa. Tre av dem skulle bli mycket populära författare i Spanien. Alla tre skulle skriva om sin borgerliga uppväxtmiljö i en släkt på nedgång, med reaktionära idéer och sympatier för Francoregimen. Alla tre revolterade mot det och hamnade politiskt långt ut på vänsterkanten. Främlingskap inför fadern, religiös likgiltighet, avsaknad av patriotiskt engagemang, avståndstagande från alla typer av auktoritet – alla dessa karaktärsdrag som utmärkte de tre, sätter de samman med att de så tidigt blev moderlösa.

Skriven 2017-04-03

Lars Gustafsson – lika originell som spirituell

Lars Gustafsson

skriver Ola Gustafsson, Norrköpings stadsbibliotek

Hur ska man sammanfatta en gärning som Lars Gustafssons? Är det ens möjligt? Näppeligen, och däri ligger väl en del av förklaringen till Herr Gustafssons ständiga närvaro och stora betydelse. För svenskt kulturliv, för det litterära internationella fältet. Och för egen del.

Skriven 2016-04-05

Stina Nilsson Bassell

Stina Nilsson Bassell

skriver Tommy Jansson, Norrköpings stadsbibliotek

Vi pratar över en lätt svajig telefonlinje, men trots att ljudet ibland försvinner går det inte att missa glädjen och stoltheten hos Stina Nilsson Bassell när hon berättar om sitt författarskap. Under 2015 kom hon ut med både sin åttonde och nionde bok. Och vi hoppas att det blir många fler framöver. 

Skriven 2015-11-10

Lars Sund

Lars Sund

skriver Marita Hjärpe, Norrköpings stadsbibliotek

Bosatt i Uppsala sedan många år återvänder finlandssvenske Lars Sund till sina hemtrakter i senaste romanen "Tre systrar och en berättare". Det blir mustiga språkkrockar i teatermiljö.

Skriven 2015-10-22

Arne Hellden – kulturradikal upplysningsivrare

Arne Hellden

Text och bild Håkan Blomqvist, Norrköpings stadsbibliotek

Folkbildaren, idéhistorikern och författaren Arne Helldén föddes 1921 i Karlsborg vid Vättern. Då han var i tolvårsåldern flyttade familjen till Stockholm. Efter studier vid Stockholms högskola och tjänst vid ett par folkhögskolor beslöt han att bli folkhögskollärare. Han anställdes vid ”Norrlands Brunnsvik”, Medlefors folkhögskola, i Skellefteå där han verkade i 20 år. Senare blev han universitetslektor vid lärarutbildningen vid Linköpings universitet. Han avled i sitt hem i Bankekind utanför Linköping 2009.

Skriven 2015-04-15

Jacques Werup - poesi på liv och död

Jaques Werup  

Skriver: Thomas Almqvist, Norrköpings stadsbibliotek

Som poet och prosaförfattare berättar han om glädjen att leva och sorgen att existera och hämtar ofta energi ur melankolin. Möt här Jacques Werup.

Skriven 2014-12-29
Till sidans topp Till sidans topp

Här finns vi också

Facebook    Flickr
YouTube     Instagram
 Tel: 011 - 15 26 65 | E-adress: stadsbiblioteket[a]norrkoping.se | Postadress: Box 2113, 600 02 Norrköping | Besöksadress: Södra Promenaden 105Till startsida Till våra inspirationssidor Innehållsöversikt med en lista på sökord från A till Ö Nyheter i vårt sortiment Vanliga frågor och svar vårt program Kontakta eller fråga oss