Sök författare
Fler författare
Författarporträtt

Jonas Hassen Khemiri

skriver Thomas Almqvist, Norrköpings stadsbibliotek

Jonas Hassen Khemiri debuterade 2003 med ”Ett öga rött”, en roman som också filmats. ”Ett öga rött” skrevs på en konstruerad förortssvenska, som användes för att problematisera språk och makt, och där även en del dialog sker på arabiska men som återges med en grammatiskt korrekt svenska. Romanen har jämförts med generationsromaner som Salingers ”Räddaren i nöden” och P. C. Jersilds ”Barnens ö”.

Skriven 2016-04-11

Håkan Nesser

skriver Marita Hjärpe, Norrköpings stadsbibliotek

Håkan Nesser är en av Sveriges mest uppskattade och lästa författare, med stora framgångar utomlands. Sedan februari 2016 kan även titulera sig filosofie hedersdoktor vid Örebro universitet.

Skriven 2016-04-08

Emelie Schepp

skriver Thomas Almqvist, Norrköpings stadsbibliotek

Emelie Schepp föddes i Motala 1979, har bott i Stavsjö i många år men har nu flyttat tillbaka till Motala. 1998 vann hon Östgötateaterns dramapristävling med "Möten". Hon har tidigare arbetat som projektledare i reklambranschen och arbetar idag som författare och krönikör på heltid.

Skriven 2016-04-08

Lars Gustafsson

skriver Ola Gustafsson, Norrköpings stadsbibliotek

Hur ska man sammanfatta en gärning som Lars Gustafssons? Är det ens möjligt? Näppeligen, och däri ligger väl en del av förklaringen till Herr Gustafssons ständiga närvaro och stora betydelse. För svenskt kulturliv, för det litterära internationella fältet. Och för egen del.

Skriven 2016-04-05

Martina Haag

skriver Lo Ek, Norrköpings stadsbibliotek

Martina Haag, författare, skådespelare och krönikör, är född och uppvuxen på Lidingö. Martina är framförallt känd som underhållningsförfattare och romanerna har sålt i stora upplagor i Sverige och även sålts till flera andra länder.

Skriven 2016-04-05

Karin Johannisson

skriver Ola Gustafsson, Norrköpings stadsbibliotek

Med den Augustprisnominerade boken ”Den sårade divan” sätter idéhistorikern Karin Johannisson punkt för ett långt och uppskattat författarskap som kretsar kring mänskliga känslor och psykiska tillstånd. I sommar mottar hon Övralidspriset för sin författargärning, men innan dess gästar hon bokfestivalen på Norrköpings stadsbibliotek, torsdag 21 april.

Skriven 2016-02-24

Stina Nilsson Bassell

skriver Tommy Jansson, Norrköpings stadsbibliotek

Vi pratar över en lätt svajig telefonlinje, men trots att ljudet ibland försvinner går det inte att missa glädjen och stoltheten hos Stina Nilsson Bassell när hon berättar om sitt författarskap. Under 2015 kom hon ut med både sin åttonde och nionde bok. Och vi hoppas att det blir många fler framöver. 

Skriven 2015-11-10

Lars Sund

skriver Marita Hjärpe, Norrköpings stadsbibliotek

Bosatt i Uppsala sedan många år återvänder finlandssvenske Lars Sund till sina hemtrakter i senaste romanen "Tre systrar och en berättare". Det blir mustiga språkkrockar i teatermiljö.

Skriven 2015-10-22

Kjell Eriksson

skriver Thomas Almqvist, Norrköpings stadsbibliotek

Kjell Eriksson föddes och växte upp i Uppsala och debuterade 1993 med arbetarromanen Knäppgöken. Mest känd är han för sina deckare om Ann Lindell vid Uppsalapolisen. 2002 fick han Svenska Deckarakademins pris för Årets deckare för Prinsessan av Burundi. Han har varit bosatt i Brasilien, då han även skrev två deckare om den brasilianske polisen Santos. 2013 fick han Ivar Lo-priset. Den nu aktuella romanen handlar om svenska frivilliga i spanska inbördeskriget 1936-1939.

Skriven 2015-09-09

Arne Hellden

Text och bild Håkan Blomqvist, Norrköpings stadsbibliotek

Folkbildaren, idéhistorikern och författaren Arne Helldén föddes 1921 i Karlsborg vid Vättern. Då han var i tolvårsåldern flyttade familjen till Stockholm. Efter studier vid Stockholms högskola och tjänst vid ett par folkhögskolor beslöt han att bli folkhögskollärare. Han anställdes vid ”Norrlands Brunnsvik”, Medlefors folkhögskola, i Skellefteå där han verkade i 20 år. Senare blev han universitetslektor vid lärarutbildningen vid Linköpings universitet. Han avled i sitt hem i Bankekind utanför Linköping 2009.

Skriven 2015-04-15
Till sidans topp Till sidans topp

Här finns vi också

Mobilwebb
Facebook    Flickr
YouTube     Instagram
 Tel: 011 - 15 26 65 | E-adress: stadsbiblioteket[a]norrkoping.se | Postadress: Box 2113, 600 02 Norrköping | Besöksadress: Södra Promenaden 105Till startsida Till våra inspirationssidor Innehållsöversikt med en lista på sökord från A till Ö Nyheter i vårt sortiment Vanliga frågor och svar vårt program Kontakta eller fråga oss