Sök författare
Fler författare
Författarporträtt

Elisabeth Hjort

Skriven 2017-04-28

Los Goytisolo

Julia Goytisolo dog 1938 i samband med ett flyganfall mot Barcelona. Hon blev ett av många, många tusen civila dödsoffer under spanska inbördeskriget. Hennes make, José María – som var ”franquista” – hade svårt att inse att det var Francos bombardemang som gjorde honom till änkling. Fyra små barn blev moderlösa. Tre av dem skulle bli mycket populära författare i Spanien. Alla tre skulle skriva om sin borgerliga uppväxtmiljö i en släkt på nedgång, med reaktionära idéer och sympatier för Francoregimen. Alla tre revolterade mot det och hamnade politiskt långt ut på vänsterkanten. Främlingskap inför fadern, religiös likgiltighet, avsaknad av patriotiskt engagemang, avståndstagande från alla typer av auktoritet – alla dessa karaktärsdrag som utmärkte de tre, sätter de samman med att de så tidigt blev moderlösa.

Skriven 2017-04-03

Lars Gustafsson

skriver Ola Gustafsson, Norrköpings stadsbibliotek

Hur ska man sammanfatta en gärning som Lars Gustafssons? Är det ens möjligt? Näppeligen, och däri ligger väl en del av förklaringen till Herr Gustafssons ständiga närvaro och stora betydelse. För svenskt kulturliv, för det litterära internationella fältet. Och för egen del.

Skriven 2016-04-05

Stina Nilsson Bassell

skriver Tommy Jansson, Norrköpings stadsbibliotek

Vi pratar över en lätt svajig telefonlinje, men trots att ljudet ibland försvinner går det inte att missa glädjen och stoltheten hos Stina Nilsson Bassell när hon berättar om sitt författarskap. Under 2015 kom hon ut med både sin åttonde och nionde bok. Och vi hoppas att det blir många fler framöver. 

Skriven 2015-11-10

Lars Sund

skriver Marita Hjärpe, Norrköpings stadsbibliotek

Bosatt i Uppsala sedan många år återvänder finlandssvenske Lars Sund till sina hemtrakter i senaste romanen "Tre systrar och en berättare". Det blir mustiga språkkrockar i teatermiljö.

Skriven 2015-10-22

Kjell Eriksson

skriver Thomas Almqvist, Norrköpings stadsbibliotek

Kjell Eriksson föddes och växte upp i Uppsala och debuterade 1993 med arbetarromanen Knäppgöken. Mest känd är han för sina deckare om Ann Lindell vid Uppsalapolisen. 2002 fick han Svenska Deckarakademins pris för Årets deckare för Prinsessan av Burundi. Han har varit bosatt i Brasilien, då han även skrev två deckare om den brasilianske polisen Santos. 2013 fick han Ivar Lo-priset. Den nu aktuella romanen handlar om svenska frivilliga i spanska inbördeskriget 1936-1939.

Skriven 2015-09-09

Arne Hellden

Text och bild Håkan Blomqvist, Norrköpings stadsbibliotek

Folkbildaren, idéhistorikern och författaren Arne Helldén föddes 1921 i Karlsborg vid Vättern. Då han var i tolvårsåldern flyttade familjen till Stockholm. Efter studier vid Stockholms högskola och tjänst vid ett par folkhögskolor beslöt han att bli folkhögskollärare. Han anställdes vid ”Norrlands Brunnsvik”, Medlefors folkhögskola, i Skellefteå där han verkade i 20 år. Senare blev han universitetslektor vid lärarutbildningen vid Linköpings universitet. Han avled i sitt hem i Bankekind utanför Linköping 2009.

Skriven 2015-04-15

Jaques Werup  

Skriver: Thomas Almqvist, Norrköpings stadsbibliotek

Som poet och prosaförfattare berättar han om glädjen att leva och sorgen att existera och hämtar ofta energi ur melankolin. Möt här Jacques Werup.

Skriven 2014-12-29

Roberto Bolano

Skriver: Thomas Almqvist, bibliotekarie

Roberto Bolaño beskriver Latinamerika mera som ett sinnestillstånd än som en världsdel. Storverket 2666 – på svenska hösten 2010- blev Bolaños ofullbordade och kommer alltid att få oss att spekulera i hur den skulle ha blivit om han hade hunnit avsluta den.

Skriven 2014-12-10

Alf Ahlberg

skriver Håkan Blomqvist, Norrköpings stadsbibliotek

Alf Ahlberg filosof, författare, folkbildare och rektor för arbetarrörelsens folkhögskola Brunnsvik. Som författare var han utomordentligt produktiv. Från hans flitiga penna kom det mer än 60 böcker varav många fortfarande finns att låna på biblioteket.

Skriven 2014-12-01
Till sidans topp Till sidans topp

Här finns vi också

Mobilwebb
Facebook    Flickr
YouTube     Instagram
 Tel: 011 - 15 26 65 | E-adress: stadsbiblioteket[a]norrkoping.se | Postadress: Box 2113, 600 02 Norrköping | Besöksadress: Södra Promenaden 105Till startsida Till våra inspirationssidor Innehållsöversikt med en lista på sökord från A till Ö Nyheter i vårt sortiment Vanliga frågor och svar vårt program Kontakta eller fråga oss