Logga in

Vanliga frågor och svar

Videomanualer

 

Ny låntagare
Sökning i katalogen
Reservera
Låna om
Ladda ner e-böcker

Manualer i text och bild
 
Hur söker jag på hemsidan?

I sökrutan högst upp på varje sida kan du leta efter böcker, filmer, musik mm.

Enkel sökning
1. I sökrutan skriver du in det du ska söka efter. Det kan vara en titel, en författare eller ett ämne. Du kan också skriva in flera sökord. Du får automatiskt förslag på sökningar under rutan. Är du osäker på stavning kan du använda en stjärna (*) som hjälp. Då letar du efter allting som börjar på det ordet, t ex söker Lind* efter både Lindgren och Lindberg.

2. Klicka på Sök. Sökresultatet visas som en träfflista i mitten på sidan

Andra sätt att söka
Vet du att du bara ska leta efter E-böcker, Ljudböcker, Film, Musik, Tidningar, Spel eller Talböcker kan du från vänstermenyn på Startsidan öppna de sidorna och sedan söka efter det du är intresserad av - se pil 1 på bilden nedan. En avancerad sökning hittar du under länken Flera sökalternativ, under sökrutan längst upp - pil 2. Där kan du kombinera en sökning, välja Utökad sökning eller Bläddra ämnesvis.

Hur söker du

Hur kan jag filtera sökresutatet?

Träfflistan visas i mitten under rubriken Sökresultat. Du ser de 10 första träffarna. Med hjälp av de röda pilarna (pil 1 på bilden nedan) kan du bläddra framåt och bakåt i träfflistan. Om du t ex bara vill se böcker på ett visst språk eller i ett visst ämne kan du begränsa sökningen genom att använda Filtrera sökresultat till höger på sidan, se pil 2.

Fler funktioner i träfflistan (spara sökningar, m m)


Du kan skicka träfflistan till dig själv eller till en valfri e-postadress, välj då Skicka i menyn på bilden nedan.
Spara sökningar

Du kan också Spara din sökning och få meddelande om när nya titlar kommer, se bilden nedan. För att kunna spara en sökning behöver du först skapa ett användarnamn. Länken till Skapa användarnamn finns på alla sidor i övre högra hörnet.
Spara sökningar
Finns inte det du letar efter på Götabiblioteken kan du skicka ett inköpsförslag eller beställa ett fjärrlån. Länkar till Inköpsförslag och Fjärrlån hittar du i vänsterkolumnen på träfflistan, se pil 1 på bilden nedan.
Finns det en artikel på bibliotekets hemsida med anknytning till ämnet eller sökordet du har använt hittar du den till vänster på sidan under Relaterade artiklar, se pil 2 på bilden nedan. Du kan själv bidra med artiklar till hemsidan.
Reletareade artiklar länkar
Om du inte hittar det du letar efter kan du se om böckerna finns på andra bibliotek eller hitta mer information på andra webbplatser. Gå till Externa källor, längst ned i högerkolumnen på träfflistan, och klicka på en av länkarna. Din sökning kommer då att göras i de andra bibliotekens kataloger eller på andra webbsidor, se bilden nedan.
Externa källor

Vad är minneslista och hur funkar den?
Du kan spara titlar i en Minneslista genom att klicka på Lägg i minneslista, se bilden nedan. För att spara en Minneslista till nästa gång du använder datorn behöver du skapa ett användarnamn. Du hittar sedan din Minneslista i vänsterkolumnen på träfflistan eller på titelsidan.
Spara minneslista
Från din minneslista kan du samtidigt reservera flera titlar, se bilden nedan.
Reservera från minneslista
Hur gör jag för att reservera?

Klicka på en titel i träfflistan för att få mer information. Du kan se var titeln finns och om den finns att låna.
Välj i listan under Här finns titeln. Klicka på plustecknet eller på en kommun för att se vilka bibliotek på den orten som har titeln. Om titeln finns att låna står det med grön text Inne. Var den är placerad ser du under Placering: Hylla:
Om titeln är utlånad visas texten Inte inne eller Försenad med röd text. Du ser också vilket datum den ska komma tillbaka.
Var finns titeln?

Är titeln utlånad kan du reservera den. Du får besked från biblioteket när den finns att hämta. Du kan också reservera sådant som finns inne. Det är gratis att reservera. För att göra en reservation måste du vara inloggad. Om du inte har loggat in visas en text med information om att du måste logga in, se bilderna nedan.
Logga in för att reservera

Vid reservationen väljer du på vilket bibliotek du vill hämta det reserverade. Du kan också efter att du loggat in under Mina uppgifter välja ett förvalt hämtställe. Då kommer dina reservationer automatiskt till ditt valda bibliotek.
Välj hämtställe
På sidan "Mina uppgifter" kan du (om du t ex går på semester) välja att biblioteket inte fångar in dina reservationer under en viss tid, se bilden nedan.

Hur gör jag ett omlån?
Du kan låna om flera titlar samtidigt. När du har markerat vilka titlar som du vill låna om och klickat på Låna om, (se bild 1)  visas en lista som tydligt visar vad du kan låna om. Om någon av titlarna inte går att låna om visas ett meddelande om orsaken. Därefter klickar du på knappen "Genomför omlån" (se bild 2).
Du kan också se var titlarna lånades.

Hur fungerar mobilwebben?

 

Mobilwebben - öppna i mobilen!

Mobilwebben är en mobil webbplats, inte en app - man behöver inte ladda ned något för att använda den. Därför fungerar den på de flesta mobiltelefoner, och även på en vanlig dator. Den är snabb och enkel att använda. Du behöver inte vara registrerad låntagare för att söka i katalogen på mobilwebben.

 

1. Sök efter Norrköpings stadsbibliotek i mobilens browser eller i Googles app. Klicka direkt på länken till startsidan, E-böcker, Mina sidor eller Kontakta oss och webbplatsens mobilversion omdirigeras till dig. Det viktigaste är att man inte behöver veta eller spara två olika adresser till hemsidan.

 

2. Skriv in det du söker efter i textrutan. Det kan vara en titel eller en författare eller ett ämne. Du kan också kombinera enskilda ord.
3. Träfflista. Du behöver inte vara registrerad låntagare för att söka i katalogen. Klicka på en titel att reservera den eller läsa mer.

4. Filtrera sökning efter målgrupp, medietyp eller språk. Om antalet träffar överstiger en sida visas bläddringsmöjlighet till efterföljande sidor. Om det du sökte inte finns kan du skicka ett inköpsförslag.

 

5. ETT TIPS! Vid långa träfflistor (upp till hundra titlar) klicka på RSS ikon i träfflistan.
Från en RSS-lista kan du hantera dina reservationer också. Alla beskrivningar om böcker finns i RSS-listan.

6. Du kan se och hantera din minneslista som du sparade på vanlig webb. 

 

7. Klicka på en titel på träfflistan för mer information, t ex författare, utgivningsår, medietyp, omslagsbild, beskrivning och betyg.

8. Reservation. Du måste vara inloggad för att kunna reservera. Om inte visas meddelandet på bilden.

 

9. Efter inloggning omdirigeras du tillbaka till postsidan där du väljer var du vill hämta det reserverade. Klicka sedan på knappen Spara.
 

10. Under informationen om titeln finns uppgifter om den finns tillgänglig. Klicka på rubriken Bibliotek för att se var titeln finns.

 

11. Finns titeln inne att låna markeras detta med Tillgänglig i grön text. Är den utlånad står det Inte tillgänglig i röd text. Klicka sedan på respektive bibliotek för att se på vilken hylla det sökta finns eller när det ska återlämnas.

12. Genom att registrera dig med ett användarnamn kan du vara mer delaktig på vår hemsida. Du kan recensera, sätta betyg, tipsa, tagga och skriva artiklar. Dina inlägg syns också på andra bibliotek som har samma system.  

13. Om du skapade inte användarnamn efter innlogning med dina lånekortsnummer och pin-kod klicka på länken "Låntagaruppgifter" att se dina lån,  reservationer och dina uppgifter.

Som låntagare länkas du till ytterligare fem sidor under ”Mitt konto”.

14. Sidan "Mina lån". När du klickar på knappen Låna om får du en bekräftelse på att lånet förnyats och information om nytt återlämningsdatum . Om lånet inte kan förnyas står detta vid varje lån.

 

15. Sidan "Mina reservationer".

16. Om den valda titeln är ett e-medium väljs den gula knappen ”Låna e-boken”. Du omdirigeras då till en ny sida som kräver ny inloggning. 

17. I mobilformatet finns inte bara katalogen. Hela Norrköpings stadsbiblioteks hemsida är tillgänglig –  t ex öppettider. 
 

18. Eller program på stadsbiblioteket och filialer.

 

19. Du kan läsa alla artiklar och boktips på mobilwebben.

20. Du kan använda mobilanpassade sidor för e-medier.

 

21. Du kan läsa också artiklar i epub format.

22. Efter att du valde vilken grupp  artiklar vill du läsa öppnas meny med tillgängliga e-books appar i din mobil. Välj och läs!

Ett tips!
I Dropbox appen kan du öppna vanliga PDF filer från URL adress och sedan exportera filerna i epub format. Efter detta läser du texter i t ex iBooks appen.
 

 

23. Du kan spara dina inloggningsuppgifter. Se tillåter det inställningarna i din mobils browser.

24. Vid inloggning välj att spara lösenordet och namn.

Vad är användarnamn?
Om du har lånekort och pinkod kan du skapa ett användarnamn, länk finns längst upp till höger på varje sida. Med ett användarnamn kan du spara intressanta titlar i en minneslista, spara sökningar och få besked om när nya titlar kommer, sätta betyg på, recensera och diskutera alla våra media. Du får helt enkelt tillgång till fler och bra funktioner på vår hemsida!
 

Hur hittar jag boken? (SAB-systemet)

På Norrköpings Stadsbibliotek ställs böcker och annat material upp enligt ett särskilt system. Varje ämnesområde har en bokstavskod. Koderna kallas signum.

När du sökt i katalogen ser du vilken ämnesavdelning boken tillhör och på vilken hylla den är placerad. Första bokstaven hänvisar till huvudavdelningen.

 

A Bok- och biblioteksväsen

Här finns böcker om bokbranschen. Om arkiv, bibliotek och förlag. Här hamnar också handböcker i uppsatsskrivande, redigering av trycksaker liksom material om alfabeten och annan skrift. Handledningar i dataprogram som används för layout finns på Datahyllan (hylla 238).

 

B Allmänt och blandat

Här finns samlingsverk som till exempel citat eller artiklarIdé- och lärdomshistoria hör till B liksom föreningskunskap och stipendieförteckningar. Hit förs också "Omstridda fenomen" som spådomar, feng shuiastrologi och UFO. Böcker om massmedier - tidningar, radio och TV - finns här med undantag av IT-medier som placeras på Datahyllan (hylla 238).

 

C Religion

 

Avdelningen inleds med böcker om kristendom. Urkunder som Bibeln och Psalmboken finns här liksom böcker om kyrkohistoria och kristna riktningar och samfund, också om praktiskt kyrkligt arbete. Därefter följer allmän religionshistoria och avdelningar för särskilda religioner, inklusive mytologier från skilda håll. I slutet finns material om moderna religionsbildningar som teosofi, scientologi och antroposofi.

 

D Filosofi och psykologi
 

Filosofiämnet behandlar i första hand den västerländska filosofins idéer från antiken till nutid och omfattar både filosofernas skrifter och litteratur om dem. Vetenskaplig metodlära följs av böcker om etik. Inom psykologin hittas allmänna läroböcker och beskrivningar av särskilda riktningar. Andra ämnen som faller inom psykologin är t ex barns utveckling, drömmar och stress. Böcker om personlig utveckling är placerade på en särskild hylla. 
 

E Uppfostran och undervisning

Allmänna och särskilda böcker om pedagogik inleder. Här om olika riktningar som montessori och waldolfpedagogik liksom skolämnenas metodik och nya metoder. Om skolan och undervisningsväsendet från förskolan till universitetet följer därpå. En särskild avdelning finns för undervisning av barn med särskilda behov, t ex dyslektiker. I slutet finns yrkeshandledningar och råd för att skriva ansökningar

 

F Språkvetenskap

Avdelningen är indelad efter språkfamilj med de språk som sorterar under den. Här redogörs för språkens historia, grammatik, formlära, syntax och ordförråd. Här finns namnforskning, dialekter, slang och yrkesspråk, och praktiska råd i muntlig och skriftlig framställning. Svenska för invandrare har en särskild avdelning. Språkkurser i olika tekniska format finns på de flesta språk liksom lexikon.

 

G Litteraturvetenskap

Här behandlas skönlitteraturen, det vill säga romaner, noveller, lyrik och dramatik.
G är indelad efter varje språkområdes skönlitteratur. Men det finns även allmänna framställningar över olika epokers litteratur, dess enskilda författarskap och litterära strömningar, analyser av olika genrer såsom barn- och ungdomslitteratur, kriminallitteratur, science fiction och fantasy. Böcker om särskilda författare återfinns bland biografierna på den porträtterades efternamn.

 

H Skönlitteratur

Skönlitteraturen på Stadsbiblioteket delas in på flera vis. Dels efter formen texten är skriven i som roman, novell, lyrik och dramatik, dels efter genre, det vill säga innehållet. Populära genrer som har egna placeringar är spänning, underhållning med flera. Skönlitteratur på andra språk än svenska är indelade efter samma principer som den svenskspråkiga litteraturen.

 

I Konst, teater, musik, film

Inom konstblocket hittar du måleriets historia i översiktsverk eller om särskilda -ismer. Här finns också böcker om enskilda konstnärer ordnade efter efternamnet liksom om arkitektur och skulpturPraktiska handledningar för eget målande eller tecknande följs av hantverk, antikviteter, inredning och modets historia. Inom musiken finns böckerna om musik - inklusive särskilda artister - medan noter och liknande finns på avdelning X. Efter teater och film följer fotokonst. På Stadsbiblioteket finns ett urval tidskrifter inom film och foto placerade här. 

J Arkeologi

Arkeologi betyder läran om forntiden. Ämnet beskriver den tid som föregår de epoker som finns beskrivna i skrift och skrifter. Här finns verk om utgrävningar, arkeologiskt fältarbete och studiet av lösa och fasta fornlämningar från Östergötland över Egypten till sydamerikanska förlorade kulturer som Maya och Inka.

 

K Historia

Mänsklighetens politiska, sociala och kulturella utveckling finns samlad på historieavdelningen. Som börjar med historiska atlasar och allmänna världshistorier. Därefter följer böcker om epoker som Antiken fram till våra dagar. De enskilda ländernas eller regionernas historia tar vid och avdelningen avslutas med allmänna verk om kultur- och ekonomihistoria samt så kallade historiska hjälpvetenskaper som verk om mynt, medaljer och heraldik.

 

L Biografi med genealogi

Beskrivningar av personers liv och verksamhet samlas på biografihyllorna ordnade efter efternamnet på den det handlar om. Här återfinns handledningar i släktforskning, verk över särskilda släkter eller grupper. På referensavdelningen placeras tillhörande uppslagsverk som ättartavlor, genealogiska matriklar och kalendrar liksom personhistoriska och biografiska uppslagsverk.

 

M Etnografi, socialantropologi och etnologi

Här finns böcker om folkliga kulturyttringar, kultur och samhällstyper. Om människan som kultur- och samhällsvarelse och skildringar av folk. Folktro och vidskepelse, årets festerallmogeliv och olika aspekter på det förindustriella samhället är annat som ryms under ämnet. Den svenska kulturens möte med den invandrade skildras också.

 

N Geografi

På geografiavdelningen hamnar böcker om världsdelar, länder och städer. Kartor, resehandböcker, de geografiska upptäckternas historia liksom långseglingsböcker finns också här. Böcker om Norrköping finns på Hembygdshyllan respektive i Norrköpingsrummet.

 

O Samhälls- Rättsvetenskap

Avdelningen beskriver samhällets uppbyggnad ur olika aspekter. Som till exempel sociala strukturer i samhället utifrån ålder. Här ingår även socialpsykologi, det vill säga gruppens psykologi. Internationella organ, som FN, finns beskrivna här liksom olika länders statskick, politiska partier och ideologier. Juridik, den offentliga sektorn, socialtjänst, migration, könsroller och statistik är annat som återfinns på avdelningen. 
 

P Teknik, Industri, Kommunikationer

Till teknikavdelningen förs böcker som handlar om traditionell industri och hantverk, liksom tekniska beskrivningar av elektronik och annat. Men här finns också på samma hyllor böcker för det mer privata hanterandet. Bland byggböckerna finns handledningar och beskrivningar för hemmafixaren, bland pappersindustrilitteraturen böcker om origami. Här hittar du böcker om hobby. Kommunikationer av olika slag - bilar, båtar, järnvägar med flera - är ett omfattande inslag där böcker om datorer har en särskild hylla.  
 

Q Ekonomi & Näringslivet

Ekonomi betyder planmässig hushållning och förvaltning. Avdelningen beskriver och förklarar ekonomiska förhållanden alltifrån nationalekonomi, världshandel, företagsekonomi till den enskildes hushållsekonomi. För företagare, också blivande, finns bl a starta eget-böcker. Praktiska handböcker om matlagning, handarbete, lantbruk och husdjur, trädgård, jakt och fiske ingår i avdelningen.
 

R Idrott, lek och spel

Här placeras praktiska handböcker om gymnastik och motion. Till dem hör ämnen som styrketräning, pilates och yoga. Olika sporter har sina hyllor och hit hör också böcker om särskilda idrottsutövare. I avdelningen ingår litteratur om dans, spel såsom poker eller schack, samlande, lekar och leksaker och frågesport.

 

S Krigsväsen

Här finns böcker om olika krigsväsen, avdelningen inleds med böcker om militärväsen över hela världen och går sedan över i de svenska militärväsendena. Är man intresserad av krigsföring på vatten eller i luften hittar man dessa böcker under sjökrigsväsen respektive luftkrigsväsen. Här finns även en mängd olika böcker om vapen och är du intresserad av spioner så är det på den här avdelningen du hittar böcker om dessa.
 

T Matematik

Matematiken innehåller dels matematikens historia på ett populärvetenskapligt vis, dels läroböcker från högstadiet och uppåt i matematikens olika grenar: algebraanalys, geometri, sannolikhetskalkyl och matematisk statistik. Böcker om måttsystem placeras här. 

 

U Naturvetenskap

På avdelningen finns bland annat böcker om astronomi, fysik, kemi, vilda djur och otämjd natur samt miljöfrågor. Här samsas essäer som Peter Nilsons rymdäventyr med handfasta läroböcker i repektive ämne. Böcker om naturkatastrofer som vulkanutbrott och tsunamis finns här liksom floror och faunor. Litteratur om föroreningar och naturskydd avslutar.

 

V Medicin

I början av avdelningen finns allmänna läkarböcker, anatomiska beskrivningar, näringslära och böcker om läkemedelSärskilda kroppsliga sjukdomar beskrivs, också verk inriktade på barnsjukdomar. Psykiska sjukdomar och behandlingsmetoder följs av böcker om olika terapier som massage. Hit förs också böcker om bantning. Före böckerna om och för hälso- och sjukvård finns samhällsaspekter inom området såsom friskvård, hälsa, barn- och kvinnomisshandel. Sexologi, incest och våldtäkt är andra ämnen som tas upp.
 

X Musikalier

På avdelning I placeras böcker om musik. Här på avdelning X finns noterna och sångtexterna. Musikaliehyllan inleds med material indelad efter instrument som piano och gitarr. Därefter följer samlingar eller enskilda verk utifrån innehåll ordnade efter genrer som visor, musikal, jazz och rock.
 


Till sidans topp Till sidans topp

Här finns vi också

Facebook    Flickr
YouTube     Instagram
 Tel: 011 - 15 26 65 | E-adress: stadsbiblioteket[a]norrkoping.se | Postadress: Box 2113, 600 02 Norrköping | Besöksadress: Södra Promenaden 105Till startsida Till våra inspirationssidor Innehållsöversikt med en lista på sökord från A till Ö Nyheter i vårt sortiment Vanliga frågor och svar vårt program Kontakta eller fråga oss