Logga in
Fler artiklar
Artiklar

15 kvinnliga regissörer att hålla ett öga på

15 kvinnliga regissörer att hålla ett öga på

Det är ingen hemlighet att manliga filmskapare får så gott som all uppmärksamhet. Såvida inte regissörens namn är Kathryn Bigelow eller Sofia Coppola, ignoreras vanligtvis filmer gjorda av kvinnor i alltför stor utsträckning. Ibland händer det att dessa når ut till en stor biopublik, men kassasuccéer regisserade av kvinnor är ungefär lika vanliga som solförmörkelser. Det finns dock flera talangfulla kvinnliga regissörer idag som inte bara håller jämna steg med sina manliga kollegor utan som dessutom överträffar dem många gånger. Jag skulle till exempel gärna sätta eld på vartenda exemplar av varje titel i Michael Bays filmografi, för att rädda Ava DuVernays ”Selma”. På grund av detta har jag valt att lista 15 kvinnliga regissörer som är värda att hålla ett öga på.

Jag har enbart valt att uppmärksamma relativt nya filmskapare. Se därför inte detta som en lista över historiens bästa kvinnliga regissörer. För att göra urvalet enklare har jag dessutom valt att förhålla mig till följande punkter. 

  1. Filmskaparen måste ha regisserat sin långfilmsdebut TIDIGAST år 2000!
  2. Regissören måste vara vid liv! En ganska självförklarande punkt. Hur kan man hålla ett öga på en regissör och dennes kommande verk om hen är död? 
  3. Regissören måste ha gjort minst två kritikerrosade filmer!Det finns gott om regissörer, både manliga och kvinnliga, som bara gör en riktigt bra film under hela sin karriär. För att vara säker på att ett ”one hit wonder” inte kommer med på listan, måste regissörerna ha imponerat på kritikerna minst två gånger. Många av dagens regissörer har givetvis bara påbörjat sina karriärer, så än finns det gott om tid för dem att prestera.

 

1. Agnès Jaoui: Agnès Jaoui har under sina år bevisat att hon har en talang för att skildra ”vanliga människor”. Om detta görs på rätt sätt kan det vara mer intressant än explosionsfyllda filmer. 

Bästa film: I andras ögon” och ”Se mig
Kommande film: ”Place publique” (2018)

 

2. Amy Berg: Om jag säger ordet ”dokumentär”, vilka regissörer tänker du på då? Förmodligen Michael Moore, Al Gore (trots att han inte regisserade ”En obekväm sanning”) och den där ”Super Size Me”-snubben. Deras inflytande får givetvis inte underskattas, men jag skulle inte direkt kalla dem för genrens skickligaste regissörer. Det finns många filmskapare som har spelat in bättre verk men inte fått lika mycket uppmärksamhet. Många av dessa är kvinnor. Dokumentärfilmen är faktiskt en genre som många kvinnor, exempelvis Barbara Kopple, Chantal Akerman och Shirley Clarke, har avancerat i, och Amy Berg är ett av dess nya stjärnskott. 

Bästa film: Deliver Us From Evil (2006)
Kommande film: Ännu oklart, men hennes senaste var Janis: Little Girl Blue (2015) Cineasterna

 

3. Andrea Arnold: Här är lite intressant kuriosa: Innan Andrea Arnold gjorde sin långfilmsdebut vann hon en Oscar för bästa kortfilm, vilket innebär att hon är en av bara tre kvinnor på denna lista som faktiskt har vunnit en – de andra två är Laura Poitras (bästa dokumentär) och Jennifer Lee (bästa animerade långfilm) – trots att minst hälften av de andra också förtjänar en. 

Bästa film: Fish Tank”.
Kommande film: Ännu oklart vad gäller film, men hennes ”American Honey” kom ut för inte alltför länge sedan, och hon regisserade precis TV-serier som ”Transparent”.

 

4. Ava DuVernay: När Oscarsgalan sänds är det vanligt att folk blir förbannade för att ens egna favoriter inte vann, men jag blev nästan chockad när Ava DuVernay inte ens fick en ”bästa regi”-nominering för ”Selma”. Nu tävlade hon visserligen samma år som ”Boyhood”, ”The Grand Budapest Hotel” och ”Birdman” så jag hade givetvis inte haft några problem om regissörerna bakom dem hade vunnit istället, men vilka fick de två återstående nomineringarna? Bennett Miller för ”Foxcatcher” och Morten Tyldum för ”The Imitation Game”. Men! Dessa två är givetvis bra filmer, men Ava

DuVernay förtjänade en nominering mycket mer. 

Bästa film: Selma” (2014)
Kommande film: ”A Wrinkle in Time” (2018)

 

5. Céline Sciamma: I Sciammas filmer står ungdomar som försöker hantera vardagslivets svårigheter i fokus. Hon är dessutom inte en främling för HBTQ-frågor; dessa spelar en central roll i några av hennes filmer. 

Bästa film: Girlhood” är hennes bäst recenserade film, men jag har inte sett den och kan därför inte säga om den är bättre än ”Tomboy”. Cineasterna | Cineasterna
Kommande film: Oklart vad gäller regi, men hon skrev precis manuset till ”Being 17” och ”Mitt liv som zucchini”

 

6. Clio Barnard: Utöver att ha regisserat en av de mest fascinerande dokumentärerna i vår tid (”The Arbor”), har hennes film ”The Selfish Giant” jämförts med den legendariska regissören Ken Loachs ”Kes”. 

Bästa film: ”The Selfish GiantCineasterna
Kommande film: ”Dark River” (2018)

 

7. Debra Granik: Idag är Jennifer Lawrence en av världens största filmstjärnor, men det var inte många som brydde sig om henne innan hon fick sitt stora genombrott med Debra Graniks Winter’s Bone”. Granik har dock bidragit mer till filmindustrin än att bara regissera filmen som gjorde Lawrence känd.

Bästa film: Winter’s Bone
Kommande film: ”My Abandonment” (?)

 

8. Dee Rees: Trots att hon gjorde sin debut senare än de andra kvinnorna på listan, har Dee Rees redan bevisat att hon har stor potential som regissör.

Bästa film: ”Mudbound”.
Kommande film: ”An Uncivil War” (?)

 

9. Jehane Noujaim: Jehane Noujaim är en lovande dokumentärregissör som bara har blivit bättre med varje film. Om du är intresserad av media i modern tid och situationen i 2000-talets Mellanöstern, kan hon säkert erbjuda dig någonting intressant.

 Bästa film: ”The Square”
Kommande film: Oklart.

 

10. Laura Poitras: Precis som Amy Berg och Jehane Noujaim (se ovan) är Laura Poitras en av dokumentärgenrens mer lovande nykomlingar. Hennes Oscarsvinnande film ”Citizenfour” är dessutom det bästa projektet som har behandlat Edward Snowdenaffären, bortsett från komikern John Olivers roliga intervju med honom.

Bästa film: ”Citizenfour”
Kommande film: Ännu oklart, men hennes senaste var ”Risk” (2017) Cineasterna

 

11. Lucrecia Martel: Nu ska jag vara ärlig och säga att jag inte vet särskilt mycket om Martel och hennes arbete, bortsett från att hennes filmer har blivit kritikerrosade och att hon tillhör ”New Argentine Cinema”-vågen. Efter att ha läst lite om hennes verk kan jag dock säga att jag mer än gärna vill se hennes filmer.

Bästa film: ”The Headless Woman” eller ”La Cienaga”. Jag kan faktiskt inte svara säkert.
Kommande film: ”Zama”.

 

12. Maren Ade: Jag har en enorm förkärlek för tysk film och försöker uppmärksamma dem så ofta som möjligt. Maren Ade är bara den senaste tyska regissören jag har fått upp ögonen för. Nu har hon visserligen varit mer produktiv som producent än regissör, men jag har inga problem med att vänta på hennes kommande filmer, om de blir lika bra som ”Min pappa Toni Erdmann”.

Bästa film: Min pappa Toni Erdmann
Kommande film: Ännu oklart vad gäller regi, men hon producerar för tillfället filmer som ”En fantastisk kvinna”, ”Caravan” och den amerikanska remaken av ”Toni Erdmann”.

 

13. Mia Hansen-Løve: Precis som Kelly Reichardt (se nedan) har Hansen-Løve regisserat ett flertal kritikerrosade filmer men inte fått den uppmärksamhet hon förtjänar. Jag hoppas att alltfler får upp ögonen för henne snart.

Bästa film: Dagen efter dennaCineasterna
Kommande film: ”Maya” (2018) och ”Bergman Island” (2019)

 

14. Patty Jenkins: Jenkins gjorde sin långfilmsdebut med ”Monster”, filmen som gav Charlize Theron en Oscar, år 2003, men sedan dess har hon enbart regisserat TV. I år återvände hon dock till bioduken med ”Wonder Woman”. Filmen prisades av kritikerna och drog in över 800 miljoner dollar globalt. Många personer, närmare bestämt omogna män på internet som önskar leva i en värld med 50-talets könsnormer och som inte hade några problem med att låta manliga filmskapare med mindre erfarenheter än Jenkins regissera mediokra filmer som ”Kong: Skull Island”, ”Godzilla” (2014) och ”Jurassic World”, trodde inte att en kvinna med få erfarenheter skulle klara av att regissera en bra superhjältefilm, men hon fick skeptikerna att äta upp sina ord. Om det vore upp till mig hade jag mycket hellre låtit henne regissera de senaste Batman och Superman-filmerna, istället för Zack Snyder.

Bästa film: Wonder Woman” om du gillar superhjältar, men ”Monster” om du inte gör det. Cineasterna
Kommande film: ”Wonder Woman 2” (2019)

 

15. Sarah Polley: Det är inte ovanligt med skådespelare som sätter sig i regissörsstolen, men det är inte alltid de skapar filmer med samma kvalité som de Polley har gjort hittills. Jag hoppas verkligen att vi hör mer från henne i framtiden. 

Bästa film: Away from Her” eller ”Stories We Tell”. Kan inte bestämma mig. Cineasterna
Kommande film: Ännu oklart vad beträffar film, men för tillfället skriver hon manuset till och producerar den nya miniserien ”Alias Grace”, som har fått strålande recensioner.

 

The Jesper MassiBonusregissör

Kelly Reichardt: Reichardt gjorde visserligen sin debut redan på 1990-talet, men än idag ignoreras hon i skrämmande stor utsträckning, trots att hon är en av vår tids bästa och mest talangfulla arbetande indie-regissörer. Trots att alla hennes verk har blivit kritikerrosade – till och med hennes sämsta film fick ett mycket varmare mottagande än Michael Bays bästa – har hela hennes filmografi dragit in mindre pengar än vad en valfri ”Transformers”-film tjänade under premiärdagen.

 Bästa film: Välj fritt. You can’t go wrong with Reichardt. Jag gillade dock ”Certain Woman”.
 Kommande film: Ännu oklart, men nyligen pratade hon om att adaptera boken ”Undermajordomo Minor” av Patrick DeWitt.

 

 

Tips!
Till sidans topp Till sidans topp

Här finns vi också

Facebook    Flickr
YouTube     Instagram
 Tel: 011 - 15 26 65 | E-adress: stadsbiblioteket[a]norrkoping.se | Postadress: Box 2113, 600 02 Norrköping | Besöksadress: Södra Promenaden 105Till startsida Till våra inspirationssidor Innehållsöversikt med en lista på sökord från A till Ö Nyheter i vårt sortiment Vanliga frågor och svar vårt program Kontakta eller fråga oss