Logga in

årets bästa 2016

1. Årets bästa kapitelbok -  #tillsammans #utanför av Camilla Gunnarsson

Klara tycker att Camilla Gunnarssons #tillsammans #utanför är årets bästa bok för mellanstadiebarn. En bok om Hilde som inte får några likes på sina bilder och som hämnas genom att ge elaka kommentarer. Vad händer då?

2. Årets bästa roman #1 Manolitas tre bröllop av Almudena Grandes

 

I Almudena Grandes löst sammansatta svit Händelser i ett krig utan slut är ”Manolitas tre bröllop” den tredje delen. På svenska finns ”Pojken som läste Jules Verne” förut. De handlar om hur människor överlevde i Spanien under de hårdaste åren av Francos diktatur på 40- och 50-talet.

I ett Madrid präglat av nöd, fattigdom och politiskt förtryck tar Manolita hand om fyra yngre syskon, sedan hennes pappa och styvmor kastats i fängelse och hennes vänsterradikale storebror Antonio tvingats gå under jorden. Grandes gestaltar misär och hopplöshet men också solidaritet och ett stort mått av civilkurage hos madridborna.

I Spanien brukar man säga att hälften av det som skrivits om inbördeskriget är medvetna lögner och hälften omedvetna lögner. Det kanske stämmer men för mig är ”Manolitas tre bröllop” höstens stora läsupplevelse. /Thomas Almqvist

3. Årets bästa film - The Lobster av Yorgos Lanthimos

 

Jesper vill tipsa om filmen The Lobster till alla som vill ha en skruvad och minnesvärd filmupplevelse. Den handlar om ett samhälle där tvåsamheten blivit lag och förlorar man sin partner har man 45 dagar på sig att hitta en ny. Klarar man inte det blir man förvandlad till ett valfritt djur. Och precis i den situationen befinner sig filmens huvudperson.

4. Årets bästa roman #2 -  Ljuset vi inte ser av Anthony Doerr

 

Ljuset vi inte ser av Anthony Doerr, det är den boken som gjort störst intryck på Nina under 2016. Det är en hemsk och svart berättelse men skriven på ett väldigt vackert språk. Boken känns aktuell idag, den utspelar sig under andra världskriget och det känns just nu som om vi är på väg in i ett nytt krig.

5. Årets bästa skiva - Lemonade av Beyoncé

 

Årets skiva tycker Tommy är Lemonade av Beyoncé. Skivan är både nyskapande och traditionell. Hon är djupt personlig samtidigt som det är en föreställning. Det är inte ofta det kommer en skiva som både kan röra en medelålders mans hjärta och nå fram till hans tonårsdotter. Därför tycker Tommy det helt klart är årets skiva.

6. Årets bilderboksförlag

 

Margareta vill presentera ett bokförlag, Mirando bok, som under 2016 gett ut fyra jättefina bilderböcker, Simbassängen av JiHyeon Lee, En flod av Marc Martin, De fem skavankerna av Beatrice Alemagna och Färgernas ljud av Jimmy Liao

7. Årets bästa kapitelbok #2 - Jakten på den perfekta luggen av Petrus Dahlin

Boken Emma vill tipsa om heter Jakten på den perfekta luggen av Petrus Dahlin. Den handlar om Max som måste flytta till "the middle of nowhere" som han själv tycker tillsammans med sina föräldrar och det vill han inte alls. Han har sin lugg, hur han än gör ligger den aldrig riktigt perfekt, men han vill ju det och han vill vara nummer ett, men han är alltid nummer två...

Reservera boken
Till sidans topp Till sidans topp

Här finns vi också

Facebook    Flickr
YouTube     Instagram
 Tel: 011 - 15 26 65 | E-adress: stadsbiblioteket[a]norrkoping.se | Postadress: Box 2113, 600 02 Norrköping | Besöksadress: Södra Promenaden 105Till startsida Till våra inspirationssidor Innehållsöversikt med en lista på sökord från A till Ö Nyheter i vårt sortiment Vanliga frågor och svar vårt program Kontakta eller fråga oss